Posted on Hozzászólás most!

Borovi vagy Luc?

Borovi / Erdei fenyő

Sűrű évgyűrű szerkezet, egyenes szálszerkezet jellemzi nagyon gyantás, tehát nagyon tartós is, ami értékes fenyő faanyaggá teszi, fája alaktartó, az egyik legelterjedtebb fafaj. Az erdei fenyő növekedési feltételeire nagy hatással van a talajvíz szintje. A fenyő gyökérzete nagyon érzékeny rá, jelentős csökkenése, vagy akár megemelkedése fenyvesek kipusztulásához vezethet. Ez az érzékenység a korral változik. Az erdei fenyő sűrű, masszív fa, gazdag gyanta tartalommal. A fiatal fa erezete egyenes, az idősödőé viszont ferde. Ha az erdei fenyő száraz, gyenge nedvesség tartalmú talajon nőtt, sűrűbb és így ellenállóbb a sérüléseknek.

Az erdei fenyő tűlevele különféle vitaminokban gazdag, A tűlevélből készítenek még speciális gyógyító-vitamin krémet, orvosi célra. A hazai feltalálók részéről néhány évtizeddel ezelőtt már kigondolásra került az a gyártósor, amely képes lett volna ennek a gyártására, de számos ok miatt itthon nem került kivitelezésre.

A legtöbb üdülőhelyen a legelterjedtebb faj a fenyő, azon belül az erdei fenyő. Ez nem véletlen. Az erdei fenyő nagyon sok illékony anyagot bocsát ki a levegőbe, amely megsemmisíti a káros baktériumokat, vírusokat, emiatt aztán kedveltté vált ezen a területen is.

A fenyőbútorgyártás legkedveltebb és legjobb alapanyaga.

 

     www.afenyobutor.hu

Lucfenyő 

A lucfenyő gyantatartalma közepes, alacsony sűrűségű de kedvező szilárdsággal rendelkező faanyag. Fája rugalmas, szívós.

Küllemre a lucfenyő világosabb, fehérebb árnyalatú, míg a borovi valamelyest sötétebb, sárgásabb (gyantásabb), erezettebb faanyag.

A szibériai lucfenyő fogékony mindenféle betegségre, élősködőre, ezért sokszor nagyobb mértékű a beteg fák aránya, mint az adott területen élő összes többi tűlevelű fertőzöttsége. A fa kifolyó gyantát, illóolajat ad, amit bevágásos módszerrel nyernek ki. Ezt az eljárást viszont még nem használják ipari méretekben. Ennek oka elsősorban az, hogy ahogy már szó volt róla, a lucfenyő nagyon fogékony mindenféle betegségre, rothadásra, ami hátráltatja a folyamatot. Ezért ma többségében a gyanta, illóolaj kitermelés speciális módszerrel az erdei fenyőből történik.
Lucfenyő fa felismerhető viszonylag kis súlyáról, valamint a jó rugalmasságáról.
A lucfenyő kiveszi részét a környezet megóvásában is, hiszen leköti a szennyező anyagokat és lekötését porszűrést végez, továbbá megóvja a vízforrásokat az elszennyeződéstől.

 

            Luc fenyő                    Borovi fenyő

A bútorgyártásban a borovi fenyőt részesítsük előnyben: tartósabb, szebb, elterjedtebb,  jobb minőségű anyag. A vásárlás után az idő múlásával érik, sötétebbé válik a színe. Jellegzetes, nagyon kellemes fa illata van. Aki kedveli, annak élmény sétálni egy fenyőbútor üzletben, de otthonunkban is hosszan tart ez az kellemes aromás illat. 

 

Vélemény, hozzászólás?