Posted on Hozzászólás most!

A fenyőbútor alapanyaga

Európában a két fenyőfa fajta terjedt el, amelyből a bútoripar dolgozik: a lucfenyő és az északi borovi fenyőfa, amely a hideg égövben lassan, hosszan fejlődik, ezért tömörebb szerkezetű. A tömör szerkezet, nagy ellenállósággal és egyedi erezetmintázattal párosul. A fenyőbútor készítésének alapanyaga leggyakrabban a táblásított fenyőfa.
Borovi / Erdei fenyő
Sűrű évgyűrű szerkezet, egyenes szálszerkezet jellemzi nagyon gyantás, tehát nagyon tartós is, ami értékes fenyő faanyaggá teszi, fája alaktartó, az egyik legelterjedtebb fafaj.
Az erdei fenyő nagy fának számít. Magassága elérheti az 55 métert, törzsének átmérője a másfél métert. Ez a fa általában képes 500 évig is élni. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha a feltételek kedvezőek a fa életére. Rugalmas gyökérrendszerrel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen talajtakarón élhessen. Fontos megjegyezni, hogy a gyökérrendszer növekedése +3 fok felett kezdődik, míg más fenyőknél ez alacsonyabb értéken indul. A luc fenyő gyökere már 0 foknál, a Gmelin vörösfenyőé pedig -0,3 foknál indul növekedésnek.

Az erdei fenyő növekedési feltételeire nagy hatással van a talajvíz szintje. A fenyő gyökérzete nagyon érzékeny rá, jelentős csökkenése, vagy akár megemelkedése fenyvesek kipusztulásához vezethet. Ez az érzékenység a korral változik. Az a fa, amelynek kora meghaladja a 100 évet, inkább érzékeny a talajnedvességre, mint a fiatal fák. Az erdei fenyő sűrű, masszív fa, gazdag gyanta tartalommal. A fiatal fa erezete egyenes, az idősödőé viszont ferde. A fa sűrűségére és mechanikai tulajdonságaira, amelyre az építőiparban nagy figyelmet szentelnek, hatással van egy sor tényező, de leginkább a talaj állapotától függ, ahol a fa élt. Ha az erdei fenyő száraz, gyenge nedvesség tartalmú talajon nőtt, sűrűbb és így ellenállóbb a sérüléseknek. Fordítva, ha a fa nedves talajon nőtt, akkor annak az anyaga kevésbé sűrű, és rosszabbak a mechanikai mutatói.
Az erdei fenyő tűlevele különféle vitaminokban gazdag, A tűlevélből készítenek még speciális gyógyító-vitamin krémet, orvosi célra. A hazai feltalálók részéről néhány évtizeddel ezelőtt már kigondolásra került az a gyártósor, amely képes lett volna ennek a gyártására, de számos ok miatt itthon nem került kivitelezésre.
A legtöbb üdülőhelyen a legelterjedtebb faj a fenyő, azon belül az erdei fenyő. Ez nem véletlen. Az erdei fenyő nagyon sok illékony anyagot bocsát ki a levegőbe, amely megsemmisíti a káros baktériumokat, vírusokat, emiatt aztán kedveltté vált ezen a területen is.
A fenyőbútorgyártás legkedveltebb és legjobb alapanyaga.

Vélemény, hozzászólás?