Posted on Hozzászólás most!

Lakásunk legfőbb berendezési tárgyai, a bútorok vásárlásánál felmerülő kérdések.

Mire szeretném használni az adott bútordarabot?
Bútoraink nagy részét tárolásra használjuk, ezért sem mindegy, hogy hogyan helyezzük el őket lakásunkban. Ha bútor vásárlás előtt állunk mérlegeljük mi a célunk vele, mit szeretnék belehelyezni, fiókos, polcos, vagy akasztós felületre van leginkább szükségünk? Ha értékeinknek megfelelő tárolást biztosítunk, végeredményül kapunk egy rendezett otthont, ahol személyre szabott lakberendezési tárgyakkal igazán eredeti lakásunk lehet. Választanunk kell, hogy beépítsük vagy a későbbiekben mozgatni tudjuk az adott berendezéseket. Ha nem tudunk ebben a kérdésben dönteni, megoldásként választhatunk egy mozgatható gardróbszekrényt hozzá illő szekrény magasításokkal, kihajthatós fekhelyeket, amivel jelentős helyet spórolunk. Ha azonban nem találunk számunkra megfelelő darabot, tervezzünk egyedi fenyőbútort, méretezzük be, és vegyük fel egy hozzáértővel a kapcsolatot. Nézzük meg ez az illető milyen munkát végzett már máskor, és ha elégedettek leszünk a munkájával, készíttessük el vele. A végeredmény egy olyan bútordarab, ami minden elvárásunknak megfelel, és nem utolsó sorban mi terveztük meg!


A méretekkel, arányokkal tisztában vagyok-e?
Még mielőtt beszerzünk egy új darabot kellő odafigyeléssel mérjük meg az erre a célra szánt helyet! Inkább hagyjunk rá 1-2 cm-t, minthogy később szembesüljünk azzal, hogy: nem fér be! Célszerű a boltban az eladót kérdezni a pontos méretről, vagy mi magunk mérjük meg a kiállított darabot, mert a bútorkatalógusokban feltüntetett méret nem mindig pontos! Vegyük figyelembe, hogy egy kanapénak lehet íves a karfája, az ágykereteknél legtöbbször a beleillő matrac méretét adják meg pl: 160×200 cm, a szekrényeknél előforduló korona vagy láb benne van-e a teljes magasságban..egyszóval legyünk körültekintőek. Ha pedig beszereztük, gondoljuk végig az útvonalat amíg a végleges helyére kerül. Kellően be legyen csomagolva, vigyázzunk, ha van benne csúszkás fiók, mert a fiókelőlap könnyen sérül, mozgatható polc, vagy ha puha fából van (pl. borovi fenyő) a tükrös, üveges elemeket már nem is említem. Legyen szállításkor kellően lerögzítve, és a matracokat ne hajtsuk össze, azzal a jelszóval, hogy: hazáig úgyis kibírja! A vákuum matracokon kívül nem tesz jót egy matracnak sem a hajtogatás! Gondoljuk át, ha már van meglévő bútorunk az adott helységben mennyire fog arányaiban, méreteiben hozzá passzolni az új? A meglevő bútorokkal, berendezésekkel mennyire lesz összhangban?
Vegyük figyelembe, ha új darab kerül már meglévő bútorok, berendezések mellé milyen a stílusa, színe, anyaga, mintája, fogantyúja, lába, egyedi jellemzői. Nem kell minden kategóriában egyezniük, elég ha van 1-2 jellemző, ami miatt passzolnak egymáshoz. Minél jobban összeillenek egy helységben a bútorok és a berendezések, annál harmónikusabb a hangulata. Válasszunk megfelelő falszínt, burkolatot, fényeket.

Vélemény, hozzászólás?