Posted on Hozzászólás most!

Természetes felületkezelő anyagok (olajok, viaszok) a fenyőbútorokon

A hagyományos felületkezelő anyagok, a környezettudatos szemlélet térhódítása miatt – a forgalomban lévő műanyag lakkfilmek alternatívájaként – újra reneszánszukat élik.
A természetes felületnemesítő- és védő bevonatok általában két rétegből épülnek fel: egy olajos impregnáló alapozó rétegből, és egy viaszos fedőrétegből.
A kész bevonat olyan, mint az élő emberi bőr: megvéd a természet külső hatásaitól, és állandóan alkalmazkodik ahhoz. Az olaj mélyen beszívódik a fába, a fát impregnálja, azaz csökkenti nedvességfelvevő képességét, és védi a felületét a különféle normál igénybevételtől, szennyeződésektől. A leheletfinom, vékony viaszbevonat, selymes fényt ad a bevonatnak és vízlepergetővé tesz – védi és nemesíti a fát.
A kész bevonat a kezelt felület szépségét kiemeli, színeit feltüzeli, selymes fénye és bársonyos tapintása nem hamisítja meg a fa természetes szépségét. Csodálatosan harmonizálnak a markáns ághelyekkel és a fa életteli erezetével.
Az olajozott-viaszolt felület nem lesz egyre kopottabb és lestrapáltabb a használattól, a kezelt anyaggal együtt öregszik, egyre nemesebbé, patinásabbá válik. A bevonat portaszító, könnyen saját, természetes ápolószereivel tisztítható, és felfrissíthető. Sérülés esetén, kis felületen is javítható.
Az olajozott viaszolt felület természetes és illik a fához. Akár otthon is könnyen elkészíthető. Tartós, időtálló, természetes patinával érő, könnyen ápolható és felújítható felületet ad. Az olajozott viaszolt felület antisztatikus, nem töltődik fel, nem vonzza magához a port, ezért is nagyon kevés tisztítást, ápolást igényel. Gyerekbútorok, játékok kezelésére is ideális választás!
Attől függően, hogy milyen felületet szeretnénk, többféle anyag (kezelési mód/lehetőség) közül választhatunk:

  • csak olajozott – élénk, feltüzelt szín. Ha szeretnénk tudni milyen lesz az olajozás után a kezeletlen fa nedvesítsük meg egy jól kinyomott szivaccsal ronggyal: olyan! Alacsonyabb igénybevételű beltéri bútoroknál, pl. szekrénybelsőknél lehetőség van csak egyetlen rétegben olajozott felületek készítésére.
  • olajozott, viaszolt felület – élénk, tüzes szín (kipróbálhatjuk, ha a kezeletlen fát megnedvesítjük, ugyanezt a színt eredményezi az a kezelés, csak tartósan)
  • fehérített olajozott felület (ha világos fák természetes színét szeretnénk megőrizni – 5% fehér pigmenttel)
  • fehérített szappanos felület (ha világos fák természetes színét szeretnénk megőrizni – lúgozott, szappanozott felület)
  • színes olajozott felület (alapozó olaj + színezék)
Vélemény, hozzászólás?