Posted on Hozzászólás most!

Hogyan fessünk, pácoljunk, lakkozzunk, viaszoljunk, olajozzunk fenyőbútort?

1. Festés
A legegyszerűbb felújítási forma, amit az előbb említett csiszolási művelet előz meg, ezután töröljük le róla alaposan a port, győződjünk meg, hogy nincs rajta karcolás, szennyeződés. Ezt követően felkerülhet az alapozó festék, amely a festés tartósságát biztosítja. A fenyő sok gyantát és görcsöt tartalmaz, így ha nem alapozzuk, akkor a fenyő nedvei néhány hét alatt szétroncsolják a festést. Hagyjuk, hogy az alapozó legalább 24 órán át pihenjen, mert így a fenyő képes megfelelően magába szívni a vegyi anyagokat. A pihentetés után a festék is jobban fog fedni.Válasszunk olaj vagy latex alapú festéket, mert ezekkel lehet a legjobban elérni a kívánt megjelenést. A fenyőbútort legalább két rétegben kell festeni a megfelelő fedés érdekében. A második réteg felvitele előtt hagyjuk, hogy az első réteg teljesen megszáradjon. Hosszú ecsetvonásokkal dolgozzunk és lehetőleg szálirányban haladjunk, mert csak így leszünk elégedettek az eredménnyel. Lehet egyszínű vagy antikolt, koptatott hatású a felület. A festékszóró profiknak való és nagyon macerás, mert munka közben is folyamatosan tisztítgatni kell és bármikor megfolyhat a festék, amit a másik kézben lévő hengerrel vagy ecsettel lehet gyorsan orvosolni. A festékboltokban segítenek tájékozódni, ha eldöntötted melyik változatot használnád szívesen. Nézz körül a szobában, és a többivel harmonizáló szín mellett dönts! Nem kell feltétlenül ragaszkodni a festéshez, hiszen vannak egyéb lehetőségek is.


2. Pácolás, lakkozás
Fontos a kezelendő felület, ebben az esetben a fenyőbútor típusa, hiszen ha nem egyféle fáról van szó, akkor eltérő színű lehet a végeredmény.Szintén befolyásoló tényezők: ha már előzőleg kezeltük a bútor felületét valamilyen felületi hibákat enyhítő szerrel, vagy folteltávolítóval, halványítóval, esetleg rovarölő szerrel, akkor azok szintén elszíneződést okozhatnak a pác végleges színében, vagy a lakk felületén.Ha valamilyen oknál fogva csiszolnunk kell a felületen, akkor azt még a kezelés előtt tegyük meg, és mindig éles csiszolópapírt használjunk hozzá, mert a kopott csak tönkreteszi a fenyőfa pórusait, illetve kifényesíti a felületét. A csiszolásnál még arra érdemes figyelnünk, hogy szálirányba csiszoljunk, mert ha nem úgy tesszük, a lakkozás vagy pácolás végleges eredménye nem lesz szép. Szintén fontos, hogy ha fenyőbútort csiszolunk, utána mindig alaposan portalanítsuk le, mivel a fapor összecsomósodik a pác vagy lakk hatására és odaszárad, majd csúnya felületet eredményez, és megtörik rajta a fény.Amennyiben a pácolást és a lakkozást is választjuk, természetesen a pácolást kell először elvégeznünk, majd csak a tökéletes száradás után jöhet a lakkozás. Azonban pácolás előtt mindig érdemes próbapácolást készíteni egy kisebb felületen.Azt is vegyük figyelembe, hogy a nyers fabútornak a pác más színt ad, és a pácolt fabútornak a lakkozás ismét egy újabb árnyalatot kölcsönöz. Emiatt céltudatosan olyan színeket válasszunk, amelyek egymáshoz passzolnak, így nem érhet minket meglepetés a kész fenyőbútor láttán.Fontos továbbá, hogy ha saját magunknak színezzük a fenyőfa bútorunkat, akkor az egész felületet egy ember csinálja meg, így ugyanolyan lesz a munka minősége az egész felületen.Többféle pác, és lakk létezik más-más alapanyaggal, amelyeknek egyenként megvan a saját felhasználási útmutatójuk, ezeket mindig követnünk kell a tökéletes eredmény elérése érdekében.
3. Ragasztás
Többféle alapanyagot használhatunk erre a célra: tapétát, szalvétát (dekupázs technikával), képeket, fényképeket, öntapadós matricát. A lényeg: a felületre ragasztva esztétikusan mutasson, ne legyen levegős. A szalvétát, lakkozzuk le alaposan, a fényképeket borítsuk be egy üveglappal.Bár a kivitelezés nagyobb odafigyelést igényel, mint a festés esetében, de a végeredmény is sokkal hatásosabb lesz.
4. Textil, alkoholos filc, dekorfűrész használata
Ha egy kicsit puhább hatást szeretnénk elérni, akkor vonjuk be az adott bútort bármilyen textillel. Ahhoz, hogy valóban jól mutasson, elég sokat kell majd pepecselni vele, de így egészen más lesz a tapintása is, a megjelenéséről már nem is beszélve. A merészebb hatás érdekében használhatunk műszőrmét, tollakat, farmer vagy állatmintás anyagokat.Ha van bennünk egy jó adag kreativitás, akkor ragadjunk alkoholos filcet. Alkossunk az asztallapra, vagy bármilyen felületre nekünk tetsző mintákat, és száradás után lakkozzuk le.Ha ezek közül a lehetőségek közül egyik sem nyerte el a tetszésünket, akkor csináljunk valami igazán szokatlant. Egy asztallapot fel lehet dobni úgy is, ha dekorfűrészzel mintákat vágunk bele. Nem egyszerű feladat, de igazán mutatós.

Vélemény, hozzászólás?