Posted on Hozzászólás most!

RÖVIDEN A FENYŐBÚTOR MÚLTJÁRÓL

Ma valóságos reneszánszát éli a bútorgyártási célokra felhasználható fenyő. Az egyik legkedveltebb bútor alapanyag mindközül, hiszen a fenyőből készült bútorok neve egyet jelent a tartóssággal, a könnyű megmunkálással és a szépséggel.

Fenyőbútorok készítése Magyarországon a 17. században kezdődött, mivel azonban akkoriban még nem volt kiépítve a fenyőbútor ipari infrastruktúrája, így elsősorban Felvidéken, Kárpátalján, az Őrségben és Erdély számos területén készítettek fenyőbútorokat.

Magyarországon az első fenyőbútor gyártó cég Wendauer József nevéhez fűződik – azonban a világháborút követő államosítás ezeket a fenyőbútor cégeket is elérte. Beszűkült a piac – leginkább olcsón előállítható pozdorjából és farostlemezből készültek a szocializmus bútorai.

A fenyőbútor gyártás csak a rendszerváltás után lendült fel. A korábbi, állami vállatokban dolgozó asztalosok vállalkozókká váltak és önálló műhelyeket nyitottak, mára pedig egyedi készítésű fenyőbútorok egész garmadájában gyönyörködhetünk.

Amennyiben egyedi fenyőbútort vásárolna, forduljon hozzánk!

fenyőbútor

Vélemény, hozzászólás?